Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: "Her kim gücü yettiği halde ihtiyaç sahibi birinin ihtiyacını gidermezse haraç yiyen kimse gibi (günah) yüklenmiş olur." (Sevab'ul-A'mal, 341/1).
İmam Bâkır (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Her kim Müslüman kardeşine yardım etmek ve ihtiyacını karşılamak hususunda cimrilik ederse Allah da onu kendisi sebebiyle günah işlediği ve sevap görmediği kimsenin yardımına müptela kılar." (Sevab'ul-A'mal, 298/2).
İmam Kâzım (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz her kim kardeşlerinden birinin bazı hallerinden ötürü yanına gider de gücü yettiği halde ona yardım etmezse Allah'ın velayetini kesmiş olur." (el-Kafi, 2/366/4).
Yine İmam Kâzım (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Her kime mümin kardeşi bir ihtiyacı için gelirse bu Allah Teâlâ'dan kendisine gelen bir rahmettir. Eğer ihtiyacını giderirse şüphesiz velayetimize bağlanmış olur. Bizim velayetimiz de Allah'ın velayetine bağlanmıştır. Gücü yettiği halde reddederse Allah da kıyamete kadar mezarında ateşten bir yılanı ona musallat kılar." (el-Kafi, 2/196/13).
Bu hususta İmam Sâdık'ın (a.s.) sözlerinden bazıları ise şöyledir:
"Bir Müslüman bir ihtiyacı için bir Müslümana gelir de o bunu giderebildiği halde sakınırsa Allah kıyamet günü onu şiddetle kınar ve şöyle der: Kardeşin bir ihtiyacı için sana geldi. Ben onun ihtiyacını giderme imkanını sana verdiğim halde ondan esirgedin. Sevabına rağbet göstermedin. İzzetime and olsun ki Ben de bugün ister bağışlanmış ol, istersen de azap gör hiçbir ihtiyacına bakmayacağım." (Emali et-Tusi, 99/152).
"Her kime mümin kardeşi darlık anında bir ihtiyacını bildirir de o bizzat veya başkası vasıtasıyla buna gücü yettiği halde yardım etmezse, Allah kıyamet günü onu insanların hesabını görünceye kadar ellerini boynuna zincirlemiş olarak haşreder." (el-Bihar, 74/287/13).
"Yardım etme gücü olduğu halde kardeşine yardım etmeyen mümini Allah dünya ve ahirette yardımsız bırakır." (el-Bihar, 74/311/67).
"Mümin kardeşinin ihtiyacını gidermek için saygınlığını ortaya koyan mümine Allah ateşi haram kılar. Kıyamet günü ona bir zorluk ve horluk çatmaz. Mümin kardeşinden daha saygın olduğu halde ona yardım etmek için saygınlığından istifade hususunda cimri davranırsa dünya ve ahirette zorluk ve horluğa düşer. İster bağışlanmış, isterse de azap görecek olsun, kıyamet günü yüzünü ateş alevleri kaplar." (Tenbih'ul-Havatir, 2/80).
"Taraftarlarımızdan birine kardeşlerimizden biri gelir de bir ihtiyacı hususunda yardım diler de, o da gücü yettiği halde yardım etmezse aziz ve celil olan Allah da onu düşmanlarımızdan birinin ihtiyacını gidermeye müptela kılar ve kıyamet gününde de Allah bu sebeple ona azab eder." (a.g.e. 297/1). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).