Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) "Küresel Ücret Raporu 2022-2023" araştırmasının verilerini paylaştı. Buna göre, küresel aylık ücretler yılın ilk yarısında reel olarak yüzde eksi 0.9 oranında geriledi. Uluslararası Çalışma Örgütü, bu oranın yüzyılın ilk negatif büyüme örneğini teşkil ettiğini kaydetti. 148 sayfadan oluşan kapsamlı raporda, orta sınıf ailelerin satın alma gücünün azaldığı, düşük gelirli hanelerinse özellikle ağır darbe aldığı belirtildi. Rapor Türkiye'de reel ücretlerin çok fazla düştüğünü de ortaya koydu. Yılın ilk yarısında reel ücretlerin gelişmiş G20 ülkelerinde yüzde eksi 2.2 oranına gerilediği, gelişmekte olan G20 ülkelerindeyse yüzde 0.8 oranında arttığı tahmin edildi. Bu oranın, Covid-19 salgınından önceki yıl olan 2019'dan yüzde 2.6 daha az olduğu kaydedildi. Raporda, gelişmekte olan G20'ye üye ülkelerde 2019 yılında yüzde 3.4 oranında gerçekleşen reel ücret artışının 2020 yılında yüzde 2.4 oranında gerilediği; bu oranın Türkiye, Endonezya, Güney Afrika gibi bazı ülkelerde reel ücretlerin çok daha fazla düşmesine neden olduğu belirtildi.
Sosyal huzursuzluk uyarısı
Uluslararası Çalışma Örgütü Direktörü Gilbert F. Houngbo, yükselen enflasyondan küresel olarak onlarca milyon kişinin olumsuz etkilendiğini belirterek, "Karşı karşıya olduğumuz çok sayıda küresel kriz, reel ücretlerin düşmesine neden oldu. Bu durum artan belirsizliklerle karşı karşıya kalan on milyonlarca çalışanı zor durumda bıraktı" dedi. Houngbo, en düşük sabit ücretlinin satın alma gücü korunmazsa gelir eşitsizliği ve yoksulluğun artmasının kaçınılmaz olacağı uyarısında bulunarak, "Bu durum dünya genelinde daha fazla sosyal huzursuzluğu körükleyebilir, herkes için refah ve barışa ulaşma hedeflerini baltalayabilir" diye konuştu.
Savaş enflasyonu tetikledi
ILO'nun yayınladığı "Küresel Ücret Raporu 2022-2023" araştırmasında, Ukrayna'daki savaşın sonucunda küresel enerji krizinin neden olduğu ekonomik büyümedeki yavaşlamayla birleşen şiddetli enflasyon krizinin, G20'ye üye önde gelen sanayi ülkeleri dahil olmak üzere dünya genelinde olumsuz etkiye yol açtığın kaydedildi. İşsizlik maaşlarıyla ücretlerde uygulanan sübvansiyonlar ve işsizlik destek programlarının salgın döneminde istihdamı ve çalışanların reel ücretlerini büyük ölçüde koruduğu belirtildi. Avrupa Birliği'nde reel ücret artışının 2021'de yüzde 1.3 oranında yükseldiği, 2022'nin ilk yarısındaysa yüzde 2.4 oranında gerilediği kaydedildi. Yükselen enflasyonun yoksul aileler üzerinde daha büyük etkisi olduğuna dikkat çekilen raporda, bu durumun, ücretlilerinin gelirlerinin çoğunu zorunlu olmayan kalemlere oranla daha fazla fiyat artışının görüldüğü temel mal ve hizmetlere harcamasından kaynaklandığı vurgulandı.