Çin ve Suriye, iki ülke arasında 'stratejik ortaklık' kurarak, ikili ilişkileri yeni bir seviyeye taşımayı hedefliyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Cuma günü Hancu (Hangzhou) kentinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi. Çin'in kamu televizyonu CCTV, Cinping'in görüşme ile ilgili olarak, "Bugün ikili ilişkilerimizde tarihi bir dönüm noktası olacak. Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu açıklayacağız" dediğini aktardı.
Haberde Cinping'in sözlerini, "İstikrarsızlık ve belirsizlikle karşı karşıya kalınan uluslararası bir ortamda Çin, Suriye ile birlikte çalışmaya devam etmeye, sıkı bir şekilde karşılıklı olarak desteğe, dostane iş birliğini teşvik etmeye ve uluslararası adillik ve adaleti savunmaya hazırdır" şeklinde sürdürdüğü belirtildi. İki ülke arasındaki ilişkilerin uluslararası değişim sınavından geçtiğini ifade eden Cinping'in "Geçen zaman içinde iki ülke arasındaki dostluğun güçlendiğini" vurguladığı da haberde yer aldı. Ancak Suriye Cumhurbaşkanlığı Özel Danışmanı Luna El Şibl, Suriye ile Çin arasındaki stratejik ilişkinin onlarca yıl önce kurulduğunu ve son on yılda ivme kazandığını vurgulayarak, Çin'in bugün uluslararası arenada oynadığı önemli role ve ortak kalkınmada yeni bir yol açtığına dikkat çekti.
25 Eylül'e kadar Çin'de kalacak
19 yıllık bir aranın ardından Perşembe gününden bu yana resmi ziyaret için Çin'de bulunan Beşar Esad'ın Cumartesi günü Hancu'da Asya Oyunları'nın açılışına katıldıktan sonra Pazar ve Pazartesi günleri Pekin'de temaslarını sürdürmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Esad ve Esma Esad, Cumartesi günü 19. Asya Oyunları'nın açılış törenine davet edilen liderler onuruna Çin Devlet Başkanı'nın ev sahipliği yaptığı resmi ziyafete de katıldı. Çin Devlet Başkanı Cinping, 19. Asya Oyunlarının Asya halkının barış ve dayanışma özlemlerini taşıdığını vurguladı.
Çin, Esad yönetimine kol kanat gerdi
Çin ve Suriye arasında bir süredir ekonomik ve siyasi iş birliğinin artırılması için çalışmalar yürütülüyor. Suriye, Çin öncülüğünde tarihî İpek Yolu'nu yeniden canlandırmak üzere hayata geçirilen Kuşak ve Yol Girişimi'ne 2022 yılı Ocak ayında dahil olmuştu. Bunun yanı sıra Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip beş daimi üyesinden biri olarak, Konsey'de Esad aleyhine en az 8 karar çıkarma girişimini bloke etmişti.
Ziyaret, Çin'in Ortadoğu'daki nüfuzunu belirgin bir şekilde artırdığı bir döneme de denk geldi. Esad'a karşı silahlı muhalefeti destekleyen Suudi Arabistan ile Esad'ın bölgedeki baş destekçisi İran arasında bu yıl Çin'in arabuluculuğunda ilişkileri normalleştirmek için anlaşmaya varılmıştı. Ardından Arap dünyasında Suriye'ye yönelik 10 yıllık tecrit sona ermiş, Mayıs ayında Suudi Arabistan'da düzenlenen zirvede Suriye yeniden Arap Birliği'ne geri dönmüştü.