HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 11 NİSAN 2025, CUMA

Sebze-meyvede ucuzluk hayal!

 


Tarımda üretici enflasyonu rekor tazeledi, yıllık artış nisan ayında üç haneye çıktı.
TÜİK verilerine göre tarımda üretici fiyatlarındaki yıllık artış oranı nisanda yüzde 118.53 ile rekor kırdı.
Bu veriler sebze ve meyvede dar gelirli vatandaşların yaz aylarında beklediği ucuzluğun hayal olduğunu gösteriyor
18.05.2022 12:15
Sebze-meyvede ucuzluk hayal!
Sebze-meyvede ucuzluk hayal!
Türkiye'de tarım sektörünün yaşadığı büyük sorunlar artık resmi istatistiklerde de gizlenemiyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) dün açıkladığı tarımdaki üretici enflasyonu ülkemizde başta sebze ve meyve ürünleri olmak üzere gıda ürünlerindeki pahalılığın artarak devam edeceğini gösteriyor. Bu bağlamda TÜİK nisan ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini dün açıkladı. TÜİK verileri tarımda üretici enflasyonunda rekor artışların devam ettiğini ortaya koydu. Buna göre Tarım-ÜFE nisanda aylık yüzde 17.76 artarken, yıllık bazda ise yüzde 118.53 artış gösterdi. Önceki ay Tarım ÜFE'deki artış yüzde 84.1 olarak gerçekleşmişti. Tarım-ÜFE bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 72.29 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45.26 artış gösterdi. Sektörlere aylık bazda bakıldığında; balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0.12, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 18.10 ve ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 21.03 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 6.52, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 8.41, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 27.66 artış gerçekleşti.



Yıllık yüzde 296 artışlar var




Nisan 2022'de, endekste kapsanan 77 maddeden 14 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 12 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 51 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 21.82 ile turunçgiller ve yüzde 45.18 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 295.72 ile lifli bitkiler, yüzde 248.33 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 135.01 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 4.95 ile turunçgiller ve yüzde 5.60 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 61.29 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 42.69 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 0.11 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu.



Tarım üretiminde kıyametler kopuyor




Gıda enflasyonunun kaynağı olarak gösterilen tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde tam anlamıyla kıyamet kopuyor! Söz konusu endekste son dört ayda yaşanan artışlar inanılmaz. Nisandaki tarım üretici enflasyonu önümüzdeki aylarda tüketici enflasyonu olarak karşımıza çıkacak. Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi son dört ayda tam yüzde 58.35 arttı. Bunun anlamı açık; yazın da ucuz meyve sebze hayal olacak. Tarımda üretici fiyatlarında ocakta yüzde 14.83, şubatta yüzde 13.74 ve martta yüzde 12.02, nisanda ise yüzde 17.76 artışlar yaşandı. Tarımda üretici fiyatlarındaki rekor artışların sonuç olduğuna vurgu yapan uzmanlara göre neden ise son 20 yıldaki AK Parti hükümetlerinin izlediği yanlış tarım politikaları... Üreticinin maliyeti bu kadar artarken; pazarda, manavda ve marketteki fiyatları aynı kalması ya da düşmesi mümkün değil. Tarım üretici fiyatlarındaki üç haneli artışlar devam ettiği takdirde dar gelirli vatandaşlar pazardan yarım kilo dahi meyve ve sebze alamayacak hale gelecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)adiyamanbizim.com
Tüm hakları Adıyaman Bizim adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr