HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 OCAK 2025, CUMARTESİ

Türkiye’nin tek çıkış yolu yerli ve milli üretimdir



Koronavirüs salgınıyla mücadele edilen bu süreçte tarımın önemininn
daha iyi anlaşıldığına dikkatleri çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar,
"Ülkemizin gıda güvencesinin sağlanmasında yerli ve milli üretimden başka çıkış yolu yoktur" dedi

 
04.12.2020 00:00
Türkiye’nin tek çıkış yolu yerli ve milli üretimdir
Türkiye’nin tek çıkış yolu yerli ve milli üretimdir


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin sorunları ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Koronavirüsle mücadele edilen bu süreçte tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığına dikkatleri çeken Bayraktar, "Ülkemiz, çiftçilerimizin gayretiyle bu süreci en başarılı şekilde yürüttü. Fedakâr çiftçilerimiz, bu süreçte tüm zorluklara göğüs gererek, tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında, ağılında çalışmaya ve üretmeye devam etmiştir, etmektedir. Sizlerin huzurunda ülke insanımızı bu süreçte kimseye muhtaç etmeyen emektar çiftçilerimize bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" dedi. Türk çiftçisinin, hem insanlara gıdanın ulaşmasını sağlayarak daha büyük bir krizi önlediğini, hem de, ikinci çeyrekte tek büyüyen sektör olarak bu süreçte ekonomiyi ayakta tuttuğuna dikkatleri çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, şöyle konuştu: "2. çeyrek rakamlarına baktığımızda, sanayi, inşaat ve hizmetler sektörleri küçülürken, tarım sektörü büyüme gösterdi. Bu dönemde tarım sektörü üretim, istihdam ve dış ticaret açısından ekonomiye önemli katkıda bulundu. Bu süreçte çiftçilerimizin karşılaştığı her sorunda yanlarında olduk, üretime devam edebilmeleri için büyük çaba sarf ettik. Sorunlarla ilgili hazırladığımız raporları Sayın Cumhurbaşkanı ve ilgili Bakanlarımıza gönderdik. Çiftçilerimizden yasakların kalkması ve tarlada kalabilmeleri için büyük mücadele verdik."



Çözüm bekleyen sorunlar var



Tarımsal üretimde başlayan yeni sezona çiftçilerin başta kredi borçları olmak üzere, hayvansal üretimde de önemli sorunlarla girdiklerini ifade eden TZOB Başkanı Bayraktar, çiftçilerin yaşadıkları çözüm bekleyen sorunları tek tek dile getirdi. Şemsi Bayraktar şöyle konuştu: "Bunların yanında, sözleşmeli üretimde hazırlanması düşünülen mevzuat değişikliği konusunu da üreticilerimiz açısından fevkalade önemli buluyoruz. Çiftçinin biriken borçlarının faizsiz yapılandırılması, süt hayvanlarının kesime gitmesinin önlenmesi, besicilerimizin maliyet ve pazarlama sorunları, patates pazarlama sorunları ve sözleşmeli üretim ile ilgili görüşlerimizi yetkililere birer mektupla ilettik. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanımızla da bu sorunları görüştük."



Borçlar katlanarak artıyor



Son yıllarda artan girdi fiyatları, pazarlama sorunları ve yaşanan doğal afetler nedeniyle krediye daha fazla ihtiyaç duyan tarım sektöründe koronavirüs ile birlikte çiftçilerin kredi borçlarının da buna paralel olarak arttığına dikkatleri çeken Bayraktar, "Çiftçinin toplam borç bakiyesi, 2019'da 106 milyar 307 milyon lira olarak gerçekleşirken, 2019 yılı sonundan 2020 Eylül ayına kadar, tarımda kredi kullanımı 122 milyar 941 milyon liraya ulaştı. 9 aylık süreçte bankalardan kredi kullanımı yüzde 15.6 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırdığı kredi miktarı ise 7.7 milyar lira oldu" dedi.



İcra işlemleri başlatıldı



Koronavirüs nedeniyle alınan çeşitli kararlar çerçevesinde bankalar vadesi gelen kredilerde erteleme ve yapılandırma yaptığını, ayrıca Temmuz ayı sonuna kadar icra işlemlerinin durdurulduğunu hatırlatan TZOB Başkanı Bayraktar, süre bitiminden sonra Tarım Kredi Kooperatifleri ve Bankalar tarafından icra işlemleri başlatıldığını kaydetti. Bankalar, mevzuatları çerçevesinde yapılandırma kolaylıkları sağlasa da, yüksek faiz oranları ile yapılan yapılandırmanın çiftçilere daha çok zarar verdiğinin altını çizen Bayraktar, "Çiftçinin geleceğe yönelik borcu katlanarak artmaktadır. Aslında, çiftçimiz borcunu tamamen ödemek istemektedir. Çiftçilerin bunu yapabilmesi için de, tüm bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yapılandırılarak faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak taksitlendirilmesi önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.



Üretemezsek enflasyon ithal ederiz



Basın toplantısında süt ve et üreticilerinin de sorunlarına değinen Bayraktar, süt ve et üreticilerinin en büyük girdisi olan yem fiyatlarındaki artışlara dikkat çekti. Süt ve besi üreticilerinin sıkıntı içinde olduğunu kaydeden Bayraktar, "Hayvancılıkta yaşanan bu sorunlar, yüksek maliyeti karşılayamayan üreticilerin damızlık hayvanlarının kesime gönderilmesine, et fiyatlarının düşerek üretici gelirinin azalmasına,  üretimden çekilmesine neden olmaktadır. Hayvansal üretimde sürdürülebilirliğin ve et ve süt üretiminde kendine yeterliliğin sağlanması, koronavirüs ve kurların artması sürecinde daha da önem kazandı. Çünkü kesilen hayvanları yerine koymak, eskisinden daha pahalı hale geldi. 

Bu hayvanlar bizim geleceğimizdir. Hayvancılık sektöründe ithalata bağımlı olmaktan kurtarmalıyız. Çünkü artık yurt dışından ucuz et ve ucuz hayvan bulma imkânı yoktur. Yapacağımız her ithalat bağımlı ülke insanımızın daha pahalı et yemesine daha pahalı süt tüketmesine neden olacaktır. İthalatla sadece et ve hayvan değil enflasyon da ithal etmiş olursunuz. Bütün bitkisel üretim için de bu böyledir. Üretemezsek enflasyon ithal ederiz. Bunu, bugün ithal ettiğimiz bitkisel ve hayvansal ürünlerde görüyoruz. Ülkemizin gıda güvencesinin sağlanmasında yerli ve milli üretimden başka çıkış yolu yoktur" dedi.



Türkiye hâlâ bir tarım ülkesi



"Mart ayından beri koronavirüsle mücadele ederken, zor bir süreçten geçiyoruz" ifadelerini kullanan TZOB Başkanı Bayraktar, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: "Bu süreçte yaşananlar, kendine yeterli miktarda gıda üretebilen ülkelerin bu süreci daha rahat atlatabileceğini gösterdi. Tarımda kendine yeten ülke olmanın önemini her zaman gündemimizde tuttuk. Türk tarımının ülke ekonomisindeki payına ve hâsıla olarak dünyadaki yerine baktığımızda, Türkiye'nin hala bir tarım ülkesi olduğunu görmekteyiz. Ancak bu potansiyelimizi yeterince değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu nedenle, Gayri safi Yurtiçi hâsılamızın yüzde 1'inin destek olarak, üreticilerimize verilmesini ve üreticilerimizin sorunlarının çözümü için her türlü çabanın gösterilmesini bekliyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)adiyamanbizim.com
Tüm hakları Adıyaman Bizim adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr